Un equip internacional d’investigadors, liderats pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) ha descobert que uns biomarcadors (concretament la proteïna tau), ja existents en persones amb Alzheimer en fases més avançades, permeten diagnosticar la malaltia, de forma precoç, fins i tot abans de l’aparició dels primers símptomes.
L’Alzheimer es pot detectar abans que hi hagi símptomes
Aquest descobriment permetrà iniciar el seu tractament preventiu abans fins i tot que la persona afectada tingui cap simptomatologia. Si es té en compte que el millor tractament contra l’Alzheimer i altres demències és el tractament no farmacològic, és a dir, l’estimulació cognitiva, i que aquesta és més efectiva si hi ha les funcions cognitives preservades, tenir el diagnòstic precoç és a priori una bona notícia.
Caldrà suport i formació per a les persones diagnosticades d’Alzheimer
L’Alzheimer és una malaltia degenerativa que avui en dia no té cura. Hi ha tractaments farmacològics de dubtosa eficàcia i que aconsegueixen, en alguns casos, alentir l’evolució de la malaltia, però l’única eina amb evidència científica, que alenteix el deteriorament, però que no és una cura, és la realització d’estimulació cognitiva, tallers de memòria o gimnàstica mental (tot és el mateix).
Així doncs, el mencionat descobriment no és una cura, és un diagnòstic, i aquest és sobre una malaltia que genera un alt nivell de dependència i que altera el dia a dia del malalt i del seu entorn.
Així doncs, des de Cuidem la Memòria creiem que el suport psicològic, tant per l’afectat com pel seu entorn, és una eina imprescindible que els ajudarà a fer front a aquesta nova etapa, per a ells desconeguda.
Categories: General